Nézegetem egy ideje már a belül díszített tortákat. Bátyám 9 éves kislányának volt minap szülinapja, ezen alkalomból készítettem el, de Valentin napra is tökéletes, ha kedvet kapnátok hozzá!
Hát igen, ez az első próbálkozás. A szív kicsit szögletes lett, nem tökéletes, de én boldog voltam, hogy elsőre így sikerült. Kedvenc blogomon (I am baker) találtam az elkészítését, ezt követtem. A linkre kattintva megnézhető az eredeti.
Egyik kedvenc tésztám az alapja, a színátmenetes torta is ebből született. Recept itt található. 16 cm-es formában sütöttem 4 lapot. ( Előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben 20 perc/lap sütési idővel.) Maradt egy kis maradék, abból készült egy vékony kis lap, amit hozzámorzsoltam a szív tésztájához.
Miközben sültek, elkészítettem a krémet.
Hozzávalók a krémhez:
100g fehér csoki
200g vaj
150ml tejszín /habtejszínt használtam/
A csokit és a vajat vízgőz felett megolvasztottam, langyosra hűtöttem, majd lassan kanalanként hozzákevertem a kissé meglangyosított tejszínt. /Itt is figyelni kell arra, hogy a vaj és a tejszín hasonló hőmérsékletű legyen, különben összeugrik a krém./
Mikor minden kihűlt, kezdődött az izgalmas munka. 2-2 lapot összeillesztettem krémmel. Papírból kivágtam egy 6 cm átmérőjű kört, ez lett a minta. /Eredetileg pár órára mélyhűtőbe kellett volna tenni a tésztát, hogy könnyen formázható legyen, de én kint hűtöttem a teraszon, aznap -2 fok volt./
Igazából nem bonyolult a faragás része, csak pici odafigyelést igényel. Tehát először is kivágtam mindkét tortából egy-egy kúp alakzatot. Az egyikbe visszatettem egy kis kúpot, a kivágott tésztából, az lesz a szív teteje.
Én elsőre annyira nem figyelmet oda, hogy picit ívesre szabjam a széleket, ezért lett szögletes itt-ott a szív.
A kivágott tésztát összemorzsoltam a megmaradt fél lappal. Hozzákevertem pár csepp DrOetker piros ételfestéket, és 2-3 ek krémet. Ezt töltöttem bele a tortákba. Picit lenyomkodtam, hogy jól összeálljon, felvágásnál ne hulljon ki.
Fontos megjegyezni melyik-melyik. Én ezért fordítottam meg az egyik tésztát, biztos, ami biztos. Amiben a kis kúp van, az lesz ugye a teteje. Azt hittem nehéz lesz összepasszintani őket, de egyszerűen egy lapot tettem a felsőre, megfordítottam, egymásra raktam őket, majd óvatosan kihúztam a lapot. Finoman bekukucskáltam a tészták közé, hogy jól illeszkednek-e egymáshoz. A maradék krémmel bekentem az oldalát és a tetejét is. Kívülről nem nagyon díszítettem tovább, kevés rózsaszín gyöngycukrot szórtam a tetejére.
Felvágás előtt még 1-2 órát kitettem a hidegre. Köszöntésnél volt nagy izgalom… Bár talán én jobban izgultam, mint a keresztlányom…
De sikerült! Ott volt a szívecske, nem is hullott ki, minden szeletnél szépen illeszkedett, nagy sikert aratott. Végül is őszintén szólva nehezebbre számítottam, nem volt olyan nagy munka ennek a tortának az elkészítése.
Júlia
Nagyon szívesen!
próbáld ki
Nagyon klassz ez a sives torta, megpróbálom én is . Köszönöm a jó tippeket.