Omlós vajas keksz citrom ízzel, tetején vékony ropogós cukorréteg. Mi kell még?
Hozzávalók 20-22 darabhoz:
225 g szobahőmérsékletű vaj
160 g cukor
2 egész tojás
2 citrom reszelt héja
2 citrom leve
300 g liszt
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
negyed tk só
porcukor a hempergetéshez
Elkészíteni pofon egyszerű. Mindent beleöntöttem egy nagy tálba, és a kezemmel összedolgoztam mindaddig, míg a vaj egyenletesen eloszlik a tésztában. 1 órára beraktam a mélyhűtőbe, hogy könnyen lehessen belőle gombócokat gyártani.
Volt olyan, hogy hirtelen jöttek vendégek, nem volt idő a mélyhűtős kitérőre. Így is meg lehet sütni, kicsit ragad, de a porcukorban lehet belőle gombócot formázni. Ebben az esetben sütés közben hajlamosabbak összecsúszni-összesülni. Ez az ízén mit sem változtat, csak nem olyan szabályosak a formák.
Így, vagy úgy, gombócokat gyártunk belőlük, (én kb egy evőkanálnyi mennyiségűből csináltam golyót) és porcukorban meghempergetjük. Ezt a cukormennyiséget elvettem a tésztából, így nem lesz olyan édes. Azért hempergetek, mert így sütés közben egy finom ropogósabb cukor réteg sül a kekszre, ami annyira, de annyira finom! Egymástól 7-8 cm távolságra raktam őket egy sütőpapíros tepsiben. Sütés közben ellaposodnak, ezért kell a hely.
Előmelegített, 180 fokos sütőben légkeverésnél 15 perc alatt megsülnek, de érdemes rápislogni, minden sütő más. Az nem baj, ha egy picit barnul a széle, nálunk kifejezetten szeretik a srácok ezt a ropogós barnaságot.
Júlia
Köszönöm a választ 🙂
Szia Eszter, tuti eláll 3-4 napig is, én is csináltam már előre… Tegnap pont voltam Pesten, olyan jó volt látni a sok fesztiválra készülő fiatalt…:)
Jó fesztiválozást!
Az lenne a kérdésem, hogy mennyi ideig állnak el a sütik, és a kekszek ha nincsenek hűtőben. Igazából fesztiválra megyek és az oldalon található kekszekből akartam válogatni, de kicsit elbizonytalanodtam mert az összesben van vaj. :/
De 2-3 napig biztosan nem lesz bajuk, vagy igen?