Citromos vajas keksz

Omlós vajas keksz citrom ízzel, tetején vékony ropogós cukorréteg. Mi kell még?

Hozzávalók 20-22 darabhoz:

225 g szobahőmérsékletű vaj

160 g cukor

2 egész tojás

2 citrom reszelt héja

2 citrom leve

300 g liszt

1 tk sütőpor

1 tk szódabikarbóna

negyed tk só

porcukor a hempergetéshez

Elkészíteni pofon egyszerű. Mindent beleöntöttem egy nagy tálba, és a kezemmel összedolgoztam mindaddig, míg a vaj egyenletesen eloszlik a tésztában. 1 órára beraktam a mélyhűtőbe, hogy könnyen lehessen belőle gombócokat gyártani.

Volt olyan, hogy hirtelen jöttek vendégek, nem volt idő a mélyhűtős kitérőre. Így is meg lehet sütni, kicsit ragad, de a porcukorban lehet belőle gombócot formázni. Ebben az esetben sütés közben hajlamosabbak összecsúszni-összesülni. Ez az ízén mit sem változtat, csak nem olyan szabályosak a formák.

Így, vagy úgy, gombócokat gyártunk belőlük, (én kb egy evőkanálnyi mennyiségűből csináltam golyót) és porcukorban meghempergetjük. Ezt a cukormennyiséget elvettem a tésztából, így nem lesz olyan édes. Azért hempergetek, mert így sütés közben egy finom ropogósabb cukor réteg sül a kekszre, ami annyira, de annyira finom! Egymástól 7-8 cm távolságra raktam őket egy sütőpapíros tepsiben. Sütés közben ellaposodnak, ezért kell a hely.

Előmelegített, 180 fokos sütőben légkeverésnél 15 perc alatt megsülnek, de érdemes rápislogni, minden sütő más. Az nem baj, ha egy picit barnul a széle, nálunk kifejezetten szeretik a srácok ezt a ropogós barnaságot.

Júlia

Tovább a blogra »