Epres pite

Ez az egyik kedvenc pitém. Omlós tészta pici citrommal, édes eperrel…. Fotózni is imádtam, annyira szép színei vannak. Tökéletes nyári desszert! IMG_1996blog Hozzávalók a tésztához: 450 g liszt
110 g porcukor
1 cs vaniliás cukor
1 és fél teáskanál szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
220 g vaj
2 kisebb tojás sárgája Eper töltelékhez: másfél kg eper 60 g cukor 1 citrom leve 3 evőkanál kukorica keményítő Összekevertem egy tálban a lisztet, cukrokat, szódabikarbónát. Hozzámorzsoltam a vajat, tojássárgáját és a citromhéjat. Összegyúrtam kis gombócba. Előfordulhat, hogy 1-2 evőkanál víz szükséges lehet, ha nem áll össze a tészta. Ha ez kész, 1 órára betettem a mélyhűtőbe. Amíg hűlt, elkészítettem a tölteléket. A másfél kg eperből elvettem 40 dkg-ot, amit botmixerrel pürésítettem. Hozzákevertem a cukrot, citrom levét, és a keményítőt. Ezek után a tűzhelyen folyamatosan kevergetve forrásig főztem. Pár percet hagytam hűlni, majd beleborítottam a maradék epret, és óvatosan átforgattam, félretettem. A mélyhűtőből kivett tésztából elvettem kb az 1/3-át, ez megy majd a tetejére.  A maradékot  lisztezett pulton kinyújtottam, és belehelyeztem egy 29cm-es pitetálba. A szélét ujjaimmal benyomkodtam, hogy formás legyen. 1-2 evőkanál panírmorzsát szórtam az aljára, majd beleöntöttem az epres tölteléket. IMG_1946blog Sok levelet kapok tőletek, hogy írjak le munkameneteket lépésről lépésre, így jöjjön most az, hogyan kell tetejére “fonni” a tésztát. Tehát a maradékot, amit félretettem, kinyújtom akkorára, mint a pitetálam. Kb 2 cm csíkokat vágok belőle vízszintesen. (Én most lazán fontam a képek miatt, hogy érthető legyen, de lehet sűrűbben, akkor vékonyabbak a csíkok, vagy nagyobbra kell nyújtani, mint a pitetál.) A kivágott tésztából minden második csíkot ráteszem a pitémre függőlegesen, majd minden másodikat visszahajtom kb a pite feléig. Keresztbe ráhelyezek egy csíkot, majd visszahajtom rá a tésztát. (Képekre kattintva megnézhető nagyobb méretben.) eprespite mördzsdown1 Következő sorhoz most azokat a csíkokat hajtom vissza, amiket előző lépésben nem. (Tehát minden másodikat ismét, csak most a másik másodikat. 🙂 Ráhelyezem vízszintesen a tésztát, majd ezeket is visszahajtom. Majd újra a legelső párokat hajtom le, vízszintes csík, hajtás vissza… Mikor elfogyott ez az oldal, megfordítom a tálat, és ugyanezt ismétlem meg  a másik oldalon. eprespite mördzsdown2 Amint készen van, levagdosom a lelógó csíkokat, elegyengetem az oldalát, megkenem a tetejét tojással. ( A levagdosott darabokat is vissza lehet nyomkodni a szélére, hogy ne legyen veszteség.) IMG_1978blog 180 fokos, előmelegített sütőben, légkeverés nélkül 30 percig sütöm. Melegen-langyosan nehéz szép szeletenként kiszedni a formából, mert nagyon omlós, leves. Bár minket ez nem gátol meg semmiben, annyira finom langyosan!!! Kihűlve szépen lehet vágni. IMG_2002blog  

blog

Itt sűrűbben fonva

Júlia

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!