Puha linzer

A linzerrel sokáig kísérleteztem. Vagy kemény lett, vagy ízetlen, pedig jó receptekből dolgoztam. Ezt a receptet nagynénémtől kaptam, állítólag így készítette a nagymamám is. Ő nem tett a sütikbe sütőport, szódabikarbónát használt. Mindenesetre mióta én is így készítem, nekem is puha, és nagyon-nagyon finom!

A képeket nagyon köszönöm Kissik Imre fotós barátomnak!

A hozzávalók:

300 g búzaliszt

110 g porcukor

1 cs vaníliás cukor

1 csapott teáskanál szódabikarbóna

1 citrom reszelt héja

200 g vaj

1 tojás sárgája

Összekevertem egy tálban a lisztet, cukrokat, szódabikarbónát. Hozzámorzsoltam a vajat, tojássárgáját és a citromhéjat. Mindenhol azt olvastam, hogy akkor lesz puha, ha gyors mozdulatokkal pillanatok alatt összedolgozzuk, hogy ne melegedjen meg a vaj. Nos, nekem pillanatok alatt még sosem sikerült összegyúrni, de ennek ellenére puha lett. Ha esetleg nem áll össze a tészta, 1-2 evőkanál hideg vízzel lágyítani lehet.

Gyúrás után 2 órára betettem a hűtőbe. Majd  lisztezett pulton kb 5-6 mm vastagságúra nyújtottam, kiszúrtam. Előmelegített, légkeveréses sütőben 160 fokon sütöttem kb 10 percig őket. Gyorsan megpirulnak, nem árt sűrűn ránézegetni.

Mikor kihűltek, megkentem lekvárral. Amiket itt a képen láttok, nagyon kevés piros ételfestékkel színeztem, mert ez illett Sári bulijához. Amúgy nem szoktam színezni őket.

Júlia

Tovább a blogra »