Karamell öntet

Mert ez megér egy külön bejegyzést… Ez a karamell öntet hihetetlen finom! Többen kérdeztétek, hogyan is készül, így jöjjön egy lépésről-lépésre leírás. Ha nem használjátok fel azonnal, a hűtőben simán eláll 1-2 hétig.

Hozzávalók: (kb. 4.5 dl lesz belőle)

300 g cukor

50 ml víz

75 g vaj

2.5 dl habtejszín

Első lépésként a cukrot és a vizet egy lábasba öntjük, majd közepes hőfokon elkezdjük melegíteni.

Nem szabad kevergetni, csak esetleg néha megrázni a lábast. Kezd forrni….

Majd habzik is…. És még nem piszkáljuk.

Elkezd karamellizálódni. Itt már bele kell keverni, ha esetleg a tetején még nem, de az alján már eléggé megkaramellizálódott a cukor.

Mikor ilyen gyönyörű színe lesz,(mint a fenti képen) a legkisebbre állítom a gázt, majd hozzáadom darabonként a vajat.

Itt már természetesen elkezdem kevergetni. A vaj után hozzákeverjük a tejszínt, amit előzőleg mikróban kicsit meglangyosithatunk, így nem ugrik össze a karamell. Már csak addig tarjuk a tűzön, amíg szép sima öntetet kapunk.

Ilyenkor még folyékony, de ahogy hűl, sűrűsödik. Mikor kihűlt, mehet a hűtőbe.

Használjátok például a fahéjas kelt tésztához:

Recept a képre kattintva

Ezen kívül fagyi mellé, palacsintába, sütik tetejére, és sorolhatnám…

Júlia

Tovább a blogra »