Dundee Cake

Hát, akkor karácsony… Idén gondoltam kicsit túllépek a bejglin, és kipróbálom más nemzetek karácsonyi süteményeit is. Ez egy tradicionális Skót karácsonyi süti. Nekem nagyon bejön, leginkább teával, kakaóval ajánlom. Ez a receptünk megjelent a Kifőztük Magazin decemberi számában, ott is letölthető.
 
 
Hozzávalók:
 18 dkg vaj
18 dkg kristálycukor
1 narancs héja
1/2 narancs leve
3 evőkanál sárgabarack lekvár
22.5 dkg liszt
 1 teáskanál sütőpor
3 egész tojás
15 dkg mazsola
25 dkg vegyes aszalt gyümölcs
10 dkg mandula
Tetejére:
1/2 dl tej
2 evőkanál cukor
 
A kissé lágy vajat összekeverjük a cukorral, a narancs lereszelt héjával, és levével. Hozzádolgozzuk a sárgabarack lekvárt is, majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet. Innen robotgéppel dolgoztam tovább, a tojásokat egyenként hozzáadva a tésztához. Legvégén adagoljuk bele a mazsolát, és az aszalt gyümölcsöket, jól elkeverve. Elég sűrű tésztát kapunk.
Egy 22 centiméteres kerek formát kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a tésztát. Tetejére körben elrendezzük a mandulákat, majd előmelegített, 180 fokos, légkeveréses sütőben 20 percig sütjük. Ekkor levesszük a légkeverést, és 160 fokon további 30-35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük közben a tortát.
Rögtön melegen megkenjük a tetejét a cukros tejjel, ettől nagyon szép fényes lesz. Langyosan picit nehéz vágni, mert morzsálódik. Másnap lehet így vágni, mint a képen.
Júlia
Tovább a blogra »