Ezt a receptet egy olasz magazinban találtuk. És milyen jó, hogy az ember lánya több nyelvet tanul a gimiben, így Sári könnyedén lefordította nekem. A recept igazából egyszerű, elkészíteni szintúgy. Omlós tészta alapon, tojáshabos mandula töltelék. A pitének amúgy teasütemény jellege van, én csináltam hozzá vanília sodót, mert a srácoknak így volt teljes a kép. De el tudom képzelni vanília fagyival, vagy gyümölcsöntettel is…
Hozzávalók:
A tésztához:
210 g liszt
60 g cukor
1 tojássárgája
fél citrom leve
120 g vaj
késhegynyi só
A töltelékhez:
200 g őrölt mandula
4 nagyobb tojás + a tésztából megmaradt fehérje
90 g cukor
2 evőkanál tej
A tésztához egy nagy tálba szórom a hozzávalókat, és kézzel összegyúrom. Ha esetleg így nehezen áll össze, még egy fél citrom levét hozzá lehet tenni. Becsomagolom, és beteszem a mélyhűtőbe addig, amíg elkészül a töltelék.
Szóval a mandula… Nagyon sokáig a piacon vettem, forró víz alatt pucolgattam. Mióta sok macaront sütök, lusta vagyok ezzel pepecselni. Most már őrölve veszem, általában a LIDL-ben, igazából ha kiszámolgatom, nem jön ki sokkal drágábbra, (700 Ft a 200 g) és nincs vele munka.
Tehát a töltelékhez a tojások sárgáját robotgéppel habosra keverem a cukorral, hozzáadom a tejet, majd az őrölt mandulát. A tojásfehérjéket jó keményre felverem, és elkezdem vele lazítani a mandulás krémet, adagonként hozzáadva.
Kiveszem a tésztát a mélyhűtőből, kinyújtom, és egy 26 cm-es formát, vagy pitetálat kibélelek vele. A szélét most egy villával nyomogattam egyenletesre. Beleöntöm a mandulás habot, és előmelegített, 180 fokos, nem légkeveréses sütőben 45 percig sütöm.
Lehet szeletelni már langyosan is, a tetejét porcukorral szórtam meg.