Mandulahabos pite

Ezt a receptet egy olasz magazinban találtuk. És milyen jó, hogy az ember lánya több nyelvet tanul a gimiben, így Sári könnyedén lefordította nekem. A recept igazából egyszerű, elkészíteni szintúgy. Omlós tészta alapon, tojáshabos mandula töltelék. A pitének amúgy teasütemény jellege van, én csináltam hozzá vanília sodót, mert a srácoknak így volt teljes a kép. De el tudom képzelni vanília fagyival, vagy gyümölcsöntettel is…

Hozzávalók:

A tésztához:

210 g liszt

60 g cukor

1 tojássárgája

fél citrom leve

120 g vaj

késhegynyi só

A töltelékhez:

200 g őrölt mandula

4 nagyobb tojás + a tésztából megmaradt fehérje

90 g cukor

2 evőkanál tej

A tésztához egy nagy tálba szórom a hozzávalókat, és kézzel összegyúrom. Ha esetleg így nehezen áll össze, még egy fél citrom levét hozzá lehet tenni. Becsomagolom, és beteszem a mélyhűtőbe addig, amíg elkészül a töltelék.

Szóval a mandula… Nagyon sokáig a piacon vettem, forró víz alatt pucolgattam. Mióta sok macaront sütök, lusta vagyok ezzel pepecselni. Most már őrölve veszem, általában a LIDL-ben, igazából ha kiszámolgatom, nem jön ki sokkal drágábbra, (700 Ft a 200 g) és nincs vele munka.

Tehát a töltelékhez a tojások sárgáját robotgéppel habosra keverem a cukorral, hozzáadom a tejet, majd az őrölt mandulát. A tojásfehérjéket jó keményre felverem, és elkezdem vele lazítani a mandulás krémet, adagonként hozzáadva.

Kiveszem a tésztát a mélyhűtőből, kinyújtom, és egy 26 cm-es formát, vagy pitetálat kibélelek vele. A szélét most egy villával nyomogattam egyenletesre. Beleöntöm a mandulás habot, és előmelegített, 180 fokos, nem légkeveréses sütőben 45 percig sütöm.

Sütés előtt

Lehet szeletelni már langyosan is, a tetejét porcukorral szórtam meg.

Tovább a blogra »