Kuglóf

Ehhez azt hiszem nem is kell sokat hozzáfűznöm. Imádjuk. Langyosan, hűlten, vajjal, nem vajjal, kakaóval, vagy üresen. Ez a kuglóf…

IMG_3927b

Hozzávalók:

600 g finomliszt

100 g cukor + 1 evőkanál az élesztőhöz

pici só (késhegynyi)

3 tojássárgája

25 g friss élesztő

40 g vaj (darabokra vágva)

40 g zsír

3 dl langyos tej ( 1 dl az élesztőhöz, 2 dl a liszthez)

Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 evőkanál cukorral felfuttatom. Minden más hozzávalót összeöntök egy jó nagy tálban. Mikor megkelt az élesztő, azt is hozzáöntöm a liszthez. Kézzel elkezdtem összedolgozni. Az elején még kissé ragacsos, de szórok hozzá néha kevés lisztet abban az esetben, ha nagyon ragadna. Mikor már kezd összeállni, kiveszem a tálból, és a pulton gyúrom tovább addig, míg szép fényes, és nem ragad.

Visszateszem a tálba, letakarom, és a duplájára kelesztem. (kb. 1 óra) Ekkor kiveszem a tálból, nem gyúrom már, csak formázok belőle egy kb. fél méter hosszú rudat. Ezt kuglóf formában elegyengetem, a tetejét megkenem tojásfehérjével, majd még fél órát hagyom kelni. (Nekem szilikon formám van, amúgy nagyon szeretem! Más formát vajazni-lisztezni nem árt előtte.)

Előmelegített, nem légkeveréses sütőben, alsó-felső sütéssel sütöm. 200 fokon 15 percig, majd 180 fokra csökkentve még 30 percig.

Pár megjegyzés a tésztához:

– A zsiradékokról: összesen 80 g szükséges. Lehet csak vaj, csak zsír, vagy így, ahogy én csináltam, felesben.

– Ha szereti a család, 100 g mazsolát lehet gyúrni még a tésztába.

– Ebben a kuglófban, ami a képeken látható, van 100 g apróra feldarabolt fehércsoki. Nálunk a gyerekek nem szeretik a mazsolát, így kipróbáltam ma a csokit. Az első kelesztés után nyomkodtam bele a tésztába.

– Ennek a tetejére locsoltam citromos cukoröntetet. ( Fél citrom elkeverve kb. 6-7 evőkanál porcukorral.)

IMG_3971b

Tovább a blogra »