Hogy miért más így megsütni a pitét, és kicsit többet bajlódni vele? Pontosan nem is tudom… Ha ízre nem is más, érzésre mindenképp. Az oldalán lefolyt és rásült eper benne van minden harapásban. És jó rá nézni. Tányérra kipakolni, hogy mindenki válassza ki a neki tetszőt.
Hozzávalók 12 db mini pitéhez:
150 g finomliszt
50 g porcukor
½ Teáskanál szódabikarbóna
100 g vaj
1-2 evőkanál hideg víz
Töltelékhez:
400 g eper
1-2 evőkanál cukor
A tésztához egy tálba szórom a lisztet, porcukrot, szódabikarbónát és a feldarabolt vajat. Hozzáadok 1 evőkanál hideg vizet, elkezdem gyúrni. Ha szükséges, mehet hozzá még 1 evőkanál víz. Gombóccá formázom, és fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőbe teszem.
Közben az eper felét összenyomkodom villával, a másik felét apró darabokra vágom. Kiveszem a tésztát a hűtőből, egy részét félreteszem a mini piték tetejére. Virág vagy kerek formázóval kiszaggatom az alsó részt, amit muffin sütőbe helyezek. Alá muffin papírt teszek, így szépen és könnyen ki lehet szedni a megsült tésztát.
Belekanalazom az összenyomkodott epret, belerakom a kis darabokra vágott gyümölcsöt is. Rászórok kevés cukrot, majd a maradék tésztából vagy tetőt, vagy bármi mást (szívet, virágot, stb…) formázok rá, ami tetszik. Tetejét megkenem tojássárgájával.
Előmelegített, 180 fokos, nem légkeveréses sütőben 20-25 percig sütöm.