Kicsit sikerült megint eltűnnöm. Köszönöm a kedves leveleket, biztatást, kérdéseket. Jól vagyunk, építjük új életünket. És persze újra itt, újra jönnek a sütik és társaik. Először ez a sajttorta. Nekem az a gondom a sajtkrémes dolgokkal, hogy megeszem egy szeletet, és úgy érzem, nyakig vagyok sütivel. Ezért most próbáltam picit lazítani a krémen, hogy lágy érzésű legyen. Na ez annyira sikerült, hogy ebből tegnap két szeletet is betoltam egymás után…hm…
Hozzávalók az alaphoz:
Győri édes zabfalatok 300 g (215 g egy zacsi keksz)
50 g vaj
Krémhez:
2×375 g natúr joghurt (nagy dobozos)
20 g zselatin
80 g cukor
500 g sajtkrém
Tetejére:
500 g erdei gyümölcs
10 g zselatin
Tetszés szerint cukor
A keksz alappal kezdtem a munkát. Összetörtem, morzsoltam, a vajat belevágtam. Én simán kézzel összegyúrtam, és egy 26 cm átmérőjű formába (sütőpapírt tettem alá) belesimítottam. 180 fokos, előmelegített sütőben 15 percig sütöttem.
A hideg joghurthoz tettem a zselatint, jól elkevertem, majd utána melegítettem. Nem főztem, csak épp langyosra melegítettem. Hozzákevertem a cukrot, és hagytam dermedni.
Közben a tetejére szánt gyümölcshöz hozzákeverem a zselatint, cukrot, és ezt is langyosítottam. Főzni nem szabad, csak addig melegíteni, míg a zselatin felolvad. Ez is mehet félre, és csak várni kell. És várni…
Mikor a joghurt besűrűsödött kissé, eldolgoztam benne a sajtkrémet. (Mostanában fedeztem fel a Lidl-ben az 1 kg-os kiszerelésű sajtkémet süteményekhez.) Az egészet ráöntöttem a kekszes alapra, és betoltam a hűtőbe. Akkor lehet szépen rákanalazni a gyümölcsöt, ha már a joghurtos-sajtkrémes réteg megdermed. A gyümölcsös réteggel a tetején újra hűtés és kész is. Másnap lehet nagyon szépen vágni, de elég neki pár óra is.